De Draagarm

Een draagarm is een stalen of aluminium stang of triangelvormig onderdeel die het fuseestuk via de fuseekogel met de carrosserie of het subframe verbindt. Wanneer de reactiestang gemonteerd is op de draagarm heeft de draagarm een stangachtige vorm, bijvoorbeeld bij oudere auto's. Bij nieuwere auto's heeft de draagarm meestal een driehoekige triangel vorm. De draagarm zorgt ervoor dat de remkracht en aandrijfkracht een minimale invloed heeft op de stand van het wiel en dat deze krachten overgebracht kunnen worden.

Zijdelingse krachten

Wanneer de snelheid wordt opgevoerd zal de carrosserie door zijn massatraagheid geduwd worden en de tractie die de banden op het wegdek overbrengen via de draagarmen en reactiearmen naar de carrosserie leiden.  Als er wordt afgeremd zal de carrosserie door massatraagheid door willen gaan. Deze vertraging zal ook via de draagarmen en reactiestangen opgevangen moeten worden. Bij het sturen tijdens de rit zullen de draagarmen en fuseekogels de zijdelingse krachten op moeten kunnen vangen.

Overmatige slijtage

Een draagarm zelf gaat meestal niet kapot, maar de rubberlagers en kogels zijn aan slijtage en veroudering onderworpen. Dit herkend u door bijgeluiden, vreemd weggedrag en scheef trekken waardoor overmatige bandenslijtage ontstaat. Er zijn vele uitvoeringen van de draagarm, dit kan per merk anders zijn. De meest voorkomende uitvoering is een metalen driehoekig profiel waarbij aan de wielzijde de fuseekogel gemonteerd zit. Aan de voertuigzijde is de draagarm uitgevoerd met twee rubberlagerbussen of kogelkoppelingen.

ophanging-draagarm.jpg

Los te vervangen

De rubberlagers en kogels zijn in vele gevallen los vervangbaar. De duur tijd van het uit en inpersen van lagers lijdt er meestal toe de gehele draagarm te vervangen. De fuseekogel kan met bouten vastzitten, geperst zijn of één geheel vormen met de draagarm, in dit geval is bij een versleten fuseekogel complete vervanging echt noodzakelijk. Bij het vervangen van een draagarm is het belangrijk de auto na de reparatie uit te lijnen.

Banden Centrum Haarlem

Drukkersweg 2

2031 EE Haarlem

023-5327601

Geen stage of leerbedrijf gevonden?

Meld het ons direct!

 sbb-beeldmerk

 

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief.

facebook-logo

© 2017 Bandencentrum Haarlem ● Drukkersweg 2 ● 2031 EE Haarlem ● 023-5327601 ● KVK 27349314

zoeken

Webdesign - RoppIT