Lucht of stikstof

Zuurstof dringt ongeveer viermaal zo snel door de band heen als stikstof. Het echte voordeel van het vullen met stikstof is dat er geen vocht of olie in de band terechtkomt. Een slecht onderhouden luchtcompressor kan er voor zorgen dat er waterdruppeltjes in de band terechtkomen. Als die druppeltjes verdampen, neemt hun volume door uitzetting toe en stijgt de druk in de band. Als een band koud op 2,3 bar staat kan de druk tijdens het rijden oplopen tot 2,8 bar. Als er waterdamp in de de lucht van de band zit kan de druk tot 3 bar oplopen, wat een klapband in de hand werkt.

Levensduur

Het idee dat zuurstof bijdraagt aan de veroudering van een band is niet juist, na zo’n 6 jaar is het einde van de levensduur. Dit geld voor stikstof en gewone perslucht. Houd daarom de leeftijd van banden in de gaten. De ouderdom is af te lezen op de band. Een punt dat bij het drukverlies van banden een rol speelt, heeft te maken met de langzame lekkage en drukschommelingen als gevolg van de buitentemperatuur. Het is dus nuttig om de buitentemperatuur of de band temperatuur te weten voordat we lucht of stikstof bijvullen. Een regelmatige controle van de bandenspanning is nodig om drukverlies op het spoor te komen.

Voordelen

Doordat de banden langer op de juiste spanning zouden blijven wordt minder brandstof verbruikt. Zuurstof voedt brand, terwijl stikstof juist een dovende werking heeft. Bij transport van brandbare of explosieve materialen kan het vullen met stikstof zelfs een vereiste zijn.

  • Voordelinger in uw brandstof gebruik
  • Minder CO2 uitstoot
  • Minder belasting op het milieu
  • Veiliger bij brand
vergelijking-lucht-of-stikstof
afbeelding van een perslucht pistool

Banden Centrum Haarlem

Drukkersweg 2

2031 EE Haarlem

023-5327601

Geen stage of leerbedrijf gevonden?

Meld het ons direct!

 sbb-beeldmerk

 

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief.

facebook-logo

© 2017 Bandencentrum Haarlem ● Drukkersweg 2 ● 2031 EE Haarlem ● 023-5327601 ● KVK 27349314

zoeken

Webdesign - RoppIT